RESEINFORMATION

Läs igenom detta inför din resa

Inför och under din resa kan det vara en del att tänka på. Här följer en sammanställning av information som kan vara bra att känna till inför resan och på plats i Kapstaden. Du är alltid välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor!

Inför resan

Arrangör

Det är även denna gång Monkfish Experience som arrangerar vår resa. För er som var med i Porto och Lyon så känner ni till dem sen innan. Ni kan alltid kontakta dem om ni har några frågor eller något ni undrar över, se kontaktuppgifter.

Bokning

Anmälningstiden har gått ut.
Men om ni är intresserade att åka med kontakta info@monkfish.se så kan de hjälpa er med er resa.

RESANS PRIS

Medlem
19 999 kr per person, del i dubbelrum
Tillägg för enkelrum: 3 100 kr

Leverantör
23 000 kr per person, del i dubbelrum
Tillägg för enkelrum: 3 100 kr

I resans pris ingår:

  • Flyg från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn tur och retur.
  • Frukost och 2 stycken middagar.
  • Gemensam utflykt
  • Samtliga transporter i programmet.
  • Guideservice och diverse trycksaker.

BETALNING

En faktura kommer att skickas till dig strax efter att du har gjort din bokning. När du bokar väljer du själv om du vill ha den via post eller e-post. Betalningsvillkor 14 dagar.

Flygresan

Vi flyger med Turkish Airlines till Kapstaden via Istanbul. Det finns möjlighet att resa ut från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. I Istanbul möts vi upp och flyger därifrån gemensamt till Kapstaden.

Vi flyger på kvällen och natten från Istanbul och ett tips kan vara att packa med öronproppar och sovmask för att lättare kunna koppla av. Vi landar sedan i Kapstaden vid lunch.

Flygtider

Utresa den 29 april:
Stockholm, kl. 17.40
Göteborg, kl. 18.05
Köpenhamn, kl. 18.30

Ankomst Kapstaden kl. 12.00 (30 april)

Hemresa den 3 maj:
Kapstaden, kl. 17.05

Ankomst Stockholm/Göteborg, kl. 09.55 (4 maj)
Ankomst Köpenhamn, kl. 14.00 (4 maj)

Vi reserverar oss för eventuella ändringar av flygtider från flygbolaget.

Biljetter

Biljetterna skickas ut i början av april.

Extra resdagar

För dig som vill stanna några extra dagar och åka på safari, se mer information här.

Om ni vill stanna några extra dagar i Kapstaden kontakta Monkfish Experience så hjälper de er med era önskemål, se kontaktuppgifter.

bagage

Du får checka in en resväska med en maxvikt på 30 kg. Utöver detta får du ha ett handbagage på max 8 kg.

Pass och visum

Du måste själv se till att du har giltigt pass vid resans avgång. Annars kan du nekas att resa. Du behöver minst 4 tomma sidor i ditt pass för stämplar. Kontrollera att ditt pass är helt och giltigt. Om inte, beställ ett nytt!

För resa till Sydafrika krävs inget visum.

Allergi/SPECIALKOST

För dig som har någon matallergi eller äter någon form av specialkost anger du detta då du bokar resan. Vi kommer att informera restaurangerna om detta i förväg så de är förberedda men när vi väl är på plats behöver du också ge dig till känna för restaurangpersonalen så de vet vem specialkosten avser.

Mediciner

Om du äter någon viktig medicin så tänk på att packa ner den i ditt handbagage. Ifall du har behov av den under flygresan.

Vaccinationer

Om du bara ska befinna dig i Kapstaden eller på någon av de safariutflykter som kan bokas tillsammans med resan så behöver du inte vaccinera dig mot malaria. Men det kan alltid vara bra att se över dina polio-, stelkramp- och difterivaccinationer. Många väljer också att vaccinera sig mot hepatit A & B.

Om du är tveksam så rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral för mer information.

Väder och temperatur

Temperaturen i Kapstaden i maj brukar ligga på ca 20-22 grader. Kvällarna kan bli något kalla så packa gärna med en tröja eller jacka.

Badtemperaturen är bara runt 17 grader och det är inte så vanligt att man badar i havet i Kapstaden.

Klädsel

På våra utfärder så räcker det med vanliga kläder och bekväma skor. Det kan bli temperaturer runt 20-22 grader så för er som vill ha shorts så går det bra.

Dresscode på våra gemensamma kvällar kommer vara leisure.

Om ni ska på safari så rekommenderar vi bekväma kläder och skor. Shorts/byxor, tröja och ett par sköna skor fungerar utmärkt.

Försäkring

Du som har Sveriges bagare & konditorers företagsförsäkring genom Provins/Svedea har en tjänstereseförsäkring som omfattar de anställda på företaget och dessutom medföljande make/maka, sambo, registrerad partner och barn vars resa företaget betalat även om den personen inte är anställd i företaget. Läs mer om vad försäkringen omfattar på bageri.se.

Under resan

Hotell

Vi kommer bo på Radisson Blu i Kapstaden. Hotellet har ett perfekt utgångsläge för att utforska Kapstaden. Hotellet har en trevlig terrass precis vid havskanten. Här serveras varje dag en härlig frukostbuffé. Rummen är ljusa och fräscha och på hotellet finner man allt man kan tänkas behöva för en bra och trevlig vistelse. Enkelrum kan bokas mot tillägg.

Utflykter

Vi kommer åka på en gemensam utflykt då vi besöker ”Vinlandet”. Vi kommer även ha en aktivitetsdag då det finns olika utfärder att välja bland. Du väljer aktivitet i samband med din bokning.

Om du vill ha egen tid den dagen istället för vara med på någon aktivitet så går det också bra.

Kranvatten

Vatten- och avloppssystemen i Sydafrika är mycket väl utbyggda så att dricka vattnet direkt ur kranen är oftast inget problem. Däremot uppmuntras man att köpa vatten på flaska nu eftersom stora delar av landet har strikta vattenrestriktioner och vattenbrist.

På vissa safari-lodger ska man inte dricka kranvattnet men då får man information om detta.

Mat och restauranger

I Kapstaden finner ni otroligt många bra restauranger som har mycket bra mat och service.

Om ni vill ha hjälp att boka bord på någon restaurang så hjälper gärna Monkfish Experience er med detta. Några förslag på bra restauranger finner ni här.

Vi hjälper er gärna att boka bord redan innan resan så ni har allt klart när ni väl är på plats. Kontakta oss så hjälper vi er.

Telefon

För att ringa hem till Sverige från Sydafrika slår man 00 följt av landsnumret (46 för Sverige) och därefter numret utan riktnumrets första nolla

För att ringa till Sydafrika slår du 00 följt av landsnummer 27 och sedan numret utan riktnumrets första nolla.

Tänk på att du i Sydafrika alltid måste slå riktnumret, även om du befinner dig inom samma område.

Elektricitet

I Sydafrika används 220V, 50Hz precis som i Sverige. Däremot ser deras uttag annorlunda ut så en adapter behövs.

Adapter finns att köpa på plats i de flesta större varuhus och affärer. Vi rekommenderar att man köper en adapter på plats i Sydafrika eftersom så kallade “world adapters” som säljs i Sverige, inte alltid fungerar.

Valuta

Valutan i Sydafrika är Rand. 100 Rand motsvarar ca 65 SEK.

Det finns bankomater runt om i Kapstaden. När du tar ut pengar eller betalar med ditt kort kan du få frågan om du vill ha kursen i svensk eller lokal kurs. Välja då alltid den lokal då det ger dig en bättre kurs. 

De flesta kreditkort fungerar bra. Restauranger tar kort. Ska ni åka taxi så är det en fördel med kontanter.

Dricks

I Sydafrika är det brukligt att ge dricks till servicepersonal som servitörer, taxichaufförer, safariguider m fl. Man brukar räkna med ca 10-15% av notan på restauranger, 10% när man åker taxi, några rand när man får hjälp att tanka sin bil och ca R5 per väska om man får bärhjälp på hotellet.

Är man på en Safari-lodge brukar vi rekommendera att man ger ca R200 per person och dag i dricks till safaripersonalen.

Säkerhet

Kapstaden är en avslappnad stad och kan verka säker men har precis som andra städer en del kriminalitet. Bär därför inte runt på stora summor pengar och undvik vissa gator under kvällen och natten.

Med sunt förnuft kommer man långt och då är det ingen större fara här än i en annan storstad.

farliga djur

Det finns en del farliga djur i Sydafrika. Det är dock väldigt sällsynt med farliga djur i Kapstaden och därför inget att oroa sig för.

På safarin kommer ni se en del av dessa vilda djur. Där är det då viktigt att ni följer de råd och tips som er guide kommer att ge er.

Guiderna är vana vid att hantera vilda djur och säkerheten är hög på de lodger som vi har valt ut.

Sjukvård & apotek

Om du skulle bli sjuk under din resa bör du besöka något av de privata sjukhus som finns i landet. De privata sjukhusen håller mycket hög standard, tänk bara på att ta med dina handlingar som styrker innehav av reseförsäkring, vilket är ett måste.

Apoteken är välutrustade och många.

Vår arrangör och deras personal hjälper er om ni får behov av att få läkarvård på plats.